default

Забележителности

Римски мост и паметна плоча на Дочно Ганев

Римски мост и паметна плоча на Дочно Ганев

Между Црънча и Бръщен над река Доспат има римски мост, който е запазен отчасти. Непосредствено до него се намира лобното място на редник Дончо Ганев. – граничар, загинал в престрелка с диверсионно-разузнавателна група през нощта на 1 срещу 2 юли 1953 г. До моста има паметна плоча на Дочно Ганев. До плочата на Ганев е имало и паметна плоча на младши сержант Вергил Ваклинов, ранен смъртоносно на Ваклинова чука в престрелка със същата група. Плочата на Ваклинов до римския мост е липсвала неизвестно откога до 3 юли 2010 г.

На 3 юли 2010 г. паметната плоча на Вергил Ваклинов е възстановена по инициатива на членове на Интернет форум „Граничарите на България“. Плочата е открита от Героя на Гранични войски и участник в престрелката на римския мост Александър Александров. Мероприятието е осъществено със съдействието на РДГП Смолян, ГПУ Доспат, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат. Присъстват членове на форум „Граничарите на България“, племенници на Ваклинов, бивши и настоящи граничари от Доспат, Гоце Делчев, Смолян и цялата страна, Заместник-директора на РДГП Смолян, Началника на ГПУ Доспат, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат, Директора на НУ „Вергил Ваклинов“ – Доспат заедно група деца от училището.

На 2 юли 2011 г. на Ваклинова чука, където е лобното място на Вергил Ваклинов и кучето му Вихър е открита нова паметна плоча с образите им. Плочата е изработена по инициатива на членове на Интернет форум „Граничарите на България“. Присъстват членове на форум „Граничарите на България“, племенници на Ваклинов, бивши и настоящи граничари от Доспат, Гоце Делчев, Смолян и цялата страна, Директора на РДГП Смолян, Началника на ГПУ Доспат, кметовете на Бръщен, Црънча и Доспат, Директора на НУ „Вергил Ваклинов“ – Доспат заедно група деца от училището.