default

Забележителности

Природна забележителност "Пукнат камък"

Природна забележителност "Пукнат камък"
"Пукнат камък" се намира на пътя, по който в миналото е свързвал хората от Северна Гърция с част от Южна България в Западните Родопи. Пътят е бил използван главно от търговци. Семейство български търговци се завръщали от Драмско, дъщерята на търговец е поискала да спрат, да си направят подслон, да отпочинат и да продължат на другия ден. Търговецът много обичал дъщеря си. съгласил се е с желанието й, тъй като искал най-доброто за нея и бъдещият й съпруг. Послушал я и направил това, което тя е поискала. Вечерта напалили хубав огън и седнали край него. Но на нощната светлина бащата забелязал, че дъщеря му има доста голям корем, което подбудило съмнението му, че тя е бременна. Не се е стърпял и я е попитал. Дъщеря му отвърнала, че е бременна, от което бащата много се е ядосал и е започнал да я обижда. Дъщеря му признала, че е бременна, но никога не е била с мъж. Бащата не вярвал на думите й, продължил с обвиненията и обидите към нея. За да докаже правотата си, дъщерята се огледала около нея и казала: "АКО ДУМИТЕ МИ СА ИСТИНСКИ ТОЗИ КАМЪК ДА СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ".


Тогава пред очите на двамата големият камък се е разцепил на две части. Разбира се бащата не могъл да повярва на очите си. След разцепването на камъка, дъщеря му доказала, че казва истината. Бащата прегърнал дъщеря си и я помолил за прошка. От тогава до днес този камък се нарича "Пукнат камък". Когато се доближиш до "Пукнат камък" добре се вижда, че в действителност това са двете части на една скала, отрязани като с нож на две половинки, отдалечени на близо 3 метра една от друга.

"Пукнат камък" е една от най-предпочитаните и посещавани природни забележителности на територията на община Доспат. За да посетите "Пукнат камък" ви е необходимо да имате специализиран превоз, джип 4х4, а също така да получите разрешение от "Гранична полиция". 

До Пукнат камък пък в близост се намират скални образувания, обвити в мистерии. Те са с причудливи форми и предположенията за тях като че ли пасват.


Източник: Веселен Калфов https://vkalfov.blogspot.com/2017/06/blog-post.html